Miska maku
Król świątecznych wypieków jest jeden – makowiec

Pisząc poprzedni wpis, zastanawiałam się jakiego ciasta w tym roku nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Dla mnie nie może zabraknąć makowca. Jest to moje ulubione ciasto. Pamiętam jak w dzieciństwie z tradycyjnych drożdżowych makowców wyjadałam tylko środek. Później królował seromak. Chociaż był o niebo lepszy niż zawijany makowiec – nie spełnił moich oczekiwań.

Dopiero niedawno trafiłam na przepis Olgi Smile, która stworzyła makowiec idealny. W zależności jak podmienimy składniki, może być on wegański lub wegetariański. Jest bezglutenowy. Idealny na stół, gdzie w rodzinie mamy alergika. Dla mnie przepis ten jest podwójnie cenny.

Read more

1 View0
Świąteczne odliczanie dni

Święta Bożego Narodzenia są już coraz bliżej. Pewnie wielu z nas zastanawia się jak sprostać tradycji?

Nie jest to proste zadanie, bo potraw wigilijnych powinno być aż dwanaście. Wiele z nich jest smażonych, odsmażanych, zabielanych i zaprawianych zasmażką.

Każdy dietetyk powie: większość substancji smakowych rozpuszcza się w tłuszczach – to właśnie dlatego tłuste potrawy tak nam smakują. Apetyt na te dania zaostrza post, a później sielska atmosfera w gronie najbliższych. Łatwo zapomnieć o zdrowym rozsądku i obudzić się dopiero wtedy, kiedy poczujemy się przejedzeni.

Święta to nie tylko Wigilia. To trzydniowy maraton między stołem w domu, a stołem w gościach. Jak sobie poradzić z oczekiwaniami gospodarzy? Jak pohamować apetyt? Jak po Świętach nie mieć wyrzutów sumienia?

Jest na to kilka sposobów…

Read more

1 View0